Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Roaming

 
Sunt taxaţi interlocutorii din ţară când sunt apelaţi din străinătate?

Atunci când eşti apelat de cineva din străinătate, nu eşti taxat cu nimic, indiferent de ţara din care provin apelurile.

Dacă suni pe cineva aflat în străinătate şi persoana respectivă are număr de România și roaming-ul activat, nu vei fi taxat suplimentar faţă de tarifele naţionale. Apelul sau SMS-urile efectuate se vor scădea din minutele sau SMS-urile incluse în abonamentul sau extraopţiunea activată pe contul tău.

Tarifele și taxele se aplică doar pentru persoanele aflate în străinătate, care au un serviciu de roaming activ, fie că sunt apelate sau apelează pe cineva în ţară.

 
 
   
Ce modificări aduce Regulamentul European pentru serviciul roaming din 15 iunie?

Începând cu 15 iunie 2017, Regulamentul European pentru serviciul Roaming permite clienților cu acces la serviciul roaming să utilizeze beneficiile naţionale incluse în abonamente (minute naţionale, SMS-uri naţionale, trafic internet pe mobil) în roaming, în reţelele operatorilor din SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă. Serviciul de roaming în țările SEE este compatibil doar cu anumite abonamente, conform portofoliului comercial Vodafone. Poţi afla mai multe detalii legate de Politica de Utilizare Rezonabilă accesand link-ul de aici.

Serviciul de roaming în țările SEE este compatibil doar cu anumite abonamente, conform portofoliului comercial Vodafone. Conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat si completat de Regulamentul UE 2016/2286 toate abonamentele incheiate pana la 15.06.2017 pot folosi minutele naţionale incluse în ofertă si in SEE. In cazul in care ai un abonament activat sau reinnoit dupa această dată, în contractul de servicii este mentionat dacă abonamentul tău este sau nu compatibil cu serviciul de Roaming. Poţi verifica dacă ai serviciul de Roaming activ in contul My Vodafone sau prin intermediul meniului *100# > "Contul meu > Servicii active".

 
 
   
Cum pot reîncărca o Cartelă Vodafone din Roaming, dacă sunt pe Cartelă sau pe abonament?

Dacă ești utilizator al Cartelei Vodafone, te afli în roaming şi ai rămas fără credit, poți reîncărca astfel:

 • prin aplicația MyVodafone, direct de pe telefonul tău mobil
 • de pe site-ul mobil, tot de pe telefonul tău mobil
 • pe www.vodafone.ro/reincarcare (prin card bancar)
 • din contul tău MyVodafone, secţiunea Reîncărcare (prin card bancar)
 • apelezi *120# apoi accesezi serviciul Solicită Credit, prin care poţi solicita credit de la o persoană aflată în ţară.

Dacă ai activ un abonament Vodafone în roaming, atunci poţi reîncărca o Cartela Vodafone astfel:

 • online, din contul tău MyVodafone, secţiunea Contul meu > Facturi, plăţi şi reîncărcări (prin card bancar sau prin plată la următoarea factură)
 • pe www.vodafone.ro/reincarcare (prin card bancar)
 • apelezi *144# în oricare dintre următoarele țări: ALBANIA,BAHRAIN, BULGARIA, CEHIA, CROATIA, FRANŢA, GERMANIA, GRECIA, INSULELE MALDIVE, IRLANDA, ISRAEL, ITALIA, MAREA BRITANIE, MAURITIUS, OLANDA, POLONIA, PORTUGALIA, RUSIA, SINGAPORE, SUA, TADJIKISTAN, TAILANDA, TURCIA, UNGARIA.
 
 
   
Pot beneficia de minutele, SMS-urile sau traficul de internet din ţară atunci când sunt în străinătate?

Daca esti abonat Vodafone:

Da, dacă abonamentul tău este compatibil cu serviciul de Roaming, poţi efectua apeluri către Romania sau către ţara în care te afli utilizând beneficiile naţionale incluse în oferta în orice ţară din Spaţiul Economic European, în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă. Regăseşti mai multe detalii accesând link-ul de aici.

Dacă ţara în care călătoresti nu se află in Spaţiul Economic European, poţi activa o extraopţiune de Roaming pe zi sau Roaming extins de aici. Este extrem de important să te asiguri că Extraopţiunea activată poate fi utilizată în ţara în care te afli. În lipsa unei extraopţiuni de Roaming, serviciile vor fi taxate conform tarifelor standard de aici.

Dacă esti utilizator de cartela:

Da, dacă nu ai o extraopţiune naţionala activă pe cont deoarece acestea nu sunt compatibile cu serviciul de Roaming.

Poţi utiliza serviciile la tarife standard conform tabelului de aici. Dacă ţara în care călătoreşti se află in Spaţiul Economic European, poţi activa o extraoptiune cu beneficii incluse şi in Roaming de aici.

Extraopţiunile compatibile cu serviciul de Roaming pot fi activate prin intermediul contului My Vodafone sau al meniului *100#, Ramura “Roaming > Activează oferte roaming”.

 
 
   
Ce înseamnă o utilizare excesivă abuzivă sau anormală a Serviciului de roaming în SEE?

Conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, pentru a determina dacă o utilizare este excesivă, abuzivă şi anormală vor fi analizaţi următorii indicatori obiectivi:

 • Indicatori privind prezenţa fizică (conectarea cartelei SIM) şi consumul (apelurile, SMS-urile sau traficul de internet), în mod cumulat şi pentru o perioadă de cel puţin 4 luni. Astfel, se înţelege că Serviciile sunt utilizate abuziv în Roaming dacă, pe o durată de 4 luni consecutive.
 • Consumul de servicii în Roaming, pentru fiecare tip de serviciu în parte (apeluri, SMS-uri, trafic de internet), excede consumul la nivel naţional.
 • Conectarea cartelei SIM se realizează predominant în Roaming, raportat la conectarea Cartelei la nivel naţional.
 • O perioada lungă de inactivitate a unei Cartele SIM, asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusive în roaming.
 • Cumpărarea şi utilizarea succesivă în roaming a mai multor cartele SIM de către acelaşi client.

Aceşti indicatori reprezintă dovada unei utilizări excesive, abuzive şi anormale a serviciilor de Roaming. În cazul în care există dovezi bazate pe indicatorii obiectivi menţionaţi mai sus, Vodafone avertizează Clientul cu privire la comportamentul detectat înainte de a aplica tarifele de mai sus. Din momentul avertizării, în absenţa unei modificări a comportamentului de consum într-un termen de două săptămâni, Vodafone poate aplica tarifele menţionate mai sus. Vodafone încetează să aplice aceste tarife de îndată ce comportamentul Clientului nu mai indică riscul unei utilizări abuzive sau anormale a serviciilor de roaming.

 
 
   
Am vreo restricţie în roaming? Ce înseamnă politică de utilizare rezonabilă?

Începând cu 15 iunie 2017, beneficiile naţionale incluse în abonamente (minute naţionale, SMS-uri naţionale, trafic internet pe mobil) sunt disponibile pentru utilizare în roaming în SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă descrisă mai jos.
Serviciul de roaming în SEE este compatibil doar cu anumite oferte sau abonamente, conform portofoliului comercial Vodafone. În situaţia unei utilizări excesive, abuzive sau anormale a Serviciului de roaming în SEE, conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, Vodafone are dreptul să aplice următoarele tarife (euro cu TVA): 0,038€ /minut apel efectuat către statele din SEE, 0,0129€ /minut apel primit, 0,0119€ /SMS, 0,00895€ /MB.
Beneficiile de internet pe mobil incluse în abonamentul naţional (inclusiv extraopțiuni, bonusuri sau alte beneficii) sunt limitate pentru consumul în Roaming în SEE în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286.
Volumul de internet pe mobil disponibil în Roaming în SEE, exprimat în GB, se calculează utilizând următoarea formulă:

2x Prețul total al abonamentului, cu TVA (incluzând orice extraopțiuni tarifate)  
7,14

După depășirea limitei, Vodafone are dreptul să aplice tariful de 0,00895€ (cu TVA) /MB.

 
 
   
Cum mă pot conecta la o rețea cand sunt în roaming?

Când ești în roaming, poți selecta reţeaua

 • automat (recomandat) sau
 • manual dacă: ai preferinţe pentru o anumită reţea, ai probleme cu găsirea reţelei sau dacă iniţiezi apeluri din apropierea graniţei

În mod obişnuit, telefonul selectează automat reţeaua cu cel mai puternic semnal. Verifică dacă telefonul este setat pe căutarea manuală a reţelei. Într-un asemenea caz ai la dispoziţie următoarele variante:

 • alegi manual o altă reţea din meniul telefonului, închizi şi reporneşti telefonul;
 • modifici setarea de tip manual în cea de tip automat şi telefonul va selecta singur reţeaua, aceasta fiind varianta recomandată.

Dacă în continuare nu funcţionează, este posibil să nu poţi selecta reţeaua din cauza calităţii semnalului zonei în care te afli.

 
 
   
Dacă am un abonament cu acces exclusiv național şi vreau să plec în roaming ce posibilităţi am?

Abonamentele naţionale nu sunt eligibile pentru activarea serviciului de roaming, beneficiile incluse pot fi utilizate doar pe teritoriul României. Pentru a beneficia de acces la roaming ne poţi contacta la 0372.022.222/ *222, de unde iţi vei putea modifica abonamentului cu unul eligibil conform portofoliului existent Vodafone.

 
 
   
Sunt taxat dacă am serviciul de roaming activ cât timp mă aflu în ţară?

Serviciul de roaming presupune costuri doar atunci când folosești o rețea străina.

Există totuși cazuri speciale în care, dacă te afli în apropierea graniţei şi efectuezi sau primeşti un apel, ai putea fi tarifat suplimentar sau ți-ai consuma din beneficiile incluse dacă telefonul tău este localizat intr-o rețea straină.

Ca să eviți situații de acest gen, dezactivează serviciul şi activează-l doar în situaţiile în care călătoreşti în străinătate.

 
 
   
Cum pot contacta un consultant Vodafone când sunt în roaming?

Dacă ești in roaming, ne poți contacta astfel:

 • apelează numărul lung 0040 372022222, numar gratuit. Vei fi transferat direct la un operator, după ce selectezi tipul de serviciu (cartelă, abonament).
 • trimite-ne un mesaj de aici https://www.vodafone.ro/personal/asistenta/Contacteaza-ne/index.htm sau scrie-ne un mesaj privat pe pagina noastră de Facebook