Se încarcă...

Roaming pentru abonați

Info - Roaming reglementat in Spațiul Economic European (SEE)

Începând cu 15 iunie 2017, toți clienții Vodafone care au abonamente deschise la roaming pot utiliza automat, în țările SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein și Norvegia) beneficiile naționale (minute/SMS-uri naționale, MB internet pe mobil), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă.

Apelurile primite în roaming, în țările SEE sunt gratuite. După consumarea beneficiilor incluse în abonamente se aplică tarifele naționale.

Serviciul de roaming în țările SEE este compatibil doar cu anumite oferte sau abonamente, conform portofoliului comercial. Abonamentele care au doar acces național nu sunt compatibile cu serviciul de roaming; dacă ai un abonament doar cu acces național poți alege oricând un abonament cu acces la serviciul de roaming în țările SEE. Beneficiile de roaming incluse în anumite abonamente din vechile portofolii se vor consuma în continuare în țările eligibile, inclusiv în SEE, după consumarea beneficiilor naționale.

Politica de utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming în SEE (PUR)

În situaţia unei utilizări excesive, abuzive sau anormale a Serviciului de roaming in SEE, conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, Vodafone are dreptul să aplice următoarele tarife (euro cu TVA): 0,038€ /minut apel efectuat către statele din SEE, 0,0108€ /minut apel primit, 0,0119€ /SMS, 0,0071€ /MB.

Beneficiile de internet pe mobil incluse în abonamentul naţional (inclusiv extraopțiuni, bonusuri sau alte beneficii) sunt limitate pentru consumul în Roaming în SEE în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286.  Volumul de internet pe mobil disponibil în Roaming în SEE, exprimat în GB, se calculează utilizând următoarea formulă:

2x Prețul total al abonamentului, cu TVA (incluzând orice extraopțiuni tarifate)  
7,14

Volumul de date disponibil în roaming se calculează în baza valorii abonamentului lunar și a extraopțiunilor de internet mobil plătite în luna respectivă.

 
Pentru a afla valoarea volumului de date disponibil în roaming, introdu în câmpul de mai jos prețul total plătit, format din valoarea abonamentul tău actual și extraopțiunile de internet plătite.

 
 

Pentru mai multe detalii  privind volumul de date disponibil în roaming, intră în contul tău, în aplicația My Vodafone.

După depășirea limitei, conform regulamentului UE, se aplică/adaugă un tarif de 0,0071€ (cu TVA)/MB.

Ce înseamna politica de utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming în SEE și ce măsuri poate aplica Vodafone în cazul încălcării acestei politici? ​►

Conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, pentru a determina dacă o utilizare este excesivă, abuzivă şi anormală vor fi luate în considerare oricare dintre următoarele criterii și mecanisme de control:

  • rezidența/domiciliul în România a utilizatorului de servicii de Roaming reglementat sau prezentarea unor dovezi care să susțină legăturile stabile cu România (ex. prin prezentarea cărții de identitate cu domiciliul în România, a unui permis de ședere/de muncă valabil, a unei adeverințe de studii etc.)
  • indicatori obiectivi privind prezenţa fizică (conectarea cartelei SIM) şi consumul (apelurile, SMS-urile sau traficul de internet), majoritar în roaming SEE față de consumul și prezența națională, în mod cumulat şi pentru o perioadă de cel puţin 4 luni
  • indicatori obiectivi privind inactivitatea unei Cartele SIM pe teritoriul național, asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusive în roaming
  • indicatori obiectivi privind cumpărarea și utilizarea succesivă în roaming a mai multor cartele SIM de către același client
  • revânzarea de servicii Vodafone sau cartele SIM

Aceşti indicatori reprezintă dovada unei utilizări excesive, abuzive şi anormale a serviciilor de Roaming.

În cazul în care există dovezi bazate pe criteriile și indicatorii obiectivi menționați mai sus, Vodafone avertizează Clientul cu privire la comportamentul detectat înainte de a aplica tarifele de mai sus (Suprataxa). Din momentul avertizării, în absența unei modificări a comportamentului de consum într-un termen de două săptămâni și a dovedirii rezidenței/legăturilor stabile cu România, Vodafone poate aplica Suprataxa menționată mai sus. Vodafone încetează să aplice Suprataxa de îndată ce comportamentul Clientului nu mai indică riscul unei utilizări abuzive sau anormale a serviciilor de roaming și acesta face dovada rezidenței/legăturilor stabile cu România.

Vodafone are dreptul să solicite la momentul semnării contractului/achiziționării unei oferte preplătite cu acces la serviciul de Roaming reglementat sau oricând pe perioada de derulare a contractului/relației cu Vodafone dovada faptului că titularul contractului/utilizatorul are domiciliu sau legături stabile cu România. În cazul în care această dovadă este solicitată pe parcursul derulării relației cu Vodafone, titularul contractului/utilizatorul SIM-ului cartelei preplătite trebuie să se prezinte într-un magazin Vodafone cu SIM-ul utilizat și documentele originale în vederea dovedirii legăturilor stabile cu România.

În vederea evitării fraudelor, Clientul trebuie să facă dovada că este utilizatorul SIM-ului cartelei preplătite/titularul contractului, conform procedurilor Vodafone.

Pentru clarificări cu privire la măsurile aplicate de Vodafone, Clientul poate apela gratuit serviciul de relații cu clienții *222. În cazul în care Clientul consideră că măsurile aplicate de Vodafone nu sunt corecte sau sunt excesive, poate depune o sesizare urmând procedura de soluționare a reclamațiilor. Totodată, Clientul poate opta pentru o metodă de soluţionare alternativă a sesizării sale, ca de exemplu prin intermediul autorităţii de reglementare (ANCOM), a oficiilor de protecţie a consumatorilor din ţara (www.anpc.gov.ro) sau prin intermediul platformei S.O.L.