Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Definiții termeni 0-E

0-9

802.11 : Reprezintă un standard de viteză pentru rețelele Wireless(WLAN). Cele mai comune sunt b,g și n. Cel mai răspândit este 802.11g și oferă o viteză de până la 54 Mbps.

2G : A două generație de rețele celulare ce utilizeaza semnal radio in format digital.

2.5G : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 2G ce permite transferuri de date la viteze superioare (GPRS).

3G Broadband : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 3G ce utilizează protocolul de comunicare HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) pentru a asigura viteze mari de transfer de date - între 1.8 şi 14.4 Mpbs/ secundă.

3G : A treia generaţie de reţele pentru telefonia mobilă ce oferă viteză crescută pentru transferul de date şi permite operatorilor să asigure o mai mare diversitate de servicii (apeluri video, internet mobil etc).

4G : Reprezintă a patra generație de rețele mobile. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+).

4K : Rezoluția unei fotografii sau video cu 4096x2160 pixeli.

A

Accelerometru : Reprezintă o componentă electronică ce măsoară mișcarea, detectează rotația și gesturile de mișcare cum ar fi balansarea sau scuturarea. Este utilizat pentru controlul playerului muzical de pe telefon, controalele din jocuri, setarea telefonului pe modul silențios, anularea unei alarme, etc.

Airplane mode : Este o setare care oferă o modalitate rapidă de a dezactiva toate comunicațiile wireless/radio. Comunicațiile wireless includ Wi-Fi, bandă largă mobilă, Bluetooth, GPS, NFC (near field communication) și toate celelalte tipuri de comunicații fără fir.

Alarma telefonica : Este o caracteristică ce permite unui dispozitiv mobil să se comporte ca un ceas cu alarmă obișnuit, dar cu mai multă flexibilitate.

Alphanumeric : Reprezintă un șir de caractere care conține/acceptă cifre și litere.

AMOLED display : Acronim pentru Active-matrix organic light-emitting diode, face referire la tehnologia folosită pentru ecranul anumitor telefoane mobile.

Analog : Semnalul analog este un semnal continuu și variabil în timp.

Android : Reprezintă un sistem de operare pentru telefoane mobile bazat pe Linux și creat de Google. Există mai multe versiuni ale acestuia, cea mai nouă fiind 5.0 Lollipop.

Antenă : Reprezintă dispozitivul fizic folosit pentru trimiterea/receptarea undelor radio.Poate să fie internă sau externă, iar forma ei depinde de tipul de unde radio folosite.

Apel deviat : Posibilitatea de a redirecţiona apelurile primite către alte numere de telefon sau către căsuţa vocală în funcţie de anumite situaţii predefinite: când telefonul este închis, ocupat sau nu se află în aria de acoperire sau atunci când apelul este respins.

Apel în aşteptare : Serviciul care permite utilizatorilor de telefonie mobila să primească un al doilea apel în timp ce se află deja într-o convorbire telefonică.

Apel restricţionat : Posibilitatea de a împiedica iniţierea sau primirea unor apeluri telefonice.

Apel video : Comunicare între doi interlocutori ce utilizează telefoane mobile 3G care au încorporate camere video. Spre deosebire de apelurile de voce, cei doi interlocutori comunică şi video.

APN : Acronim pentru Access Point Name ce defineşte un set de setări care permit realizarea unei conexiuni.

ASR : Acronim pentru Automatic Speech Recognition, reprezintă o tehnologie de recunoaștere a vorbirii în limbaj natural a apelanților, setat să ofere răspuns după niște scenarii predefinite.

Audio jack : Reprezintă un conector comun pentru introducerea căștilor la telefonului mobil, calculator, CD Player, etc.

Auto-focus : Este o caracteristică a camerei foto care permite focalizarea corectă pe un obiect anume.

B

Bada OS : Este un sistem de operare proprietar dezvoltat de către Samsung, apărut în 2009 pe Samsung Wave.

Bandă : Gamă specifică de frecvențe.

BAR : Restricție totală a apelurilor/sms-urilor/traficului de date inițiate sau primite.

BlackBerry OS : Este un sistem de operare dezvoltat de către RIM(Research in Motion) pentru terminalele Blackberry.

Bluetooth : Tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

Browser : Un program care permite accesul la site-urile de pe internet.

C

CDMA : Reprezintă o tehnologie digitală pentru transmiterea datelor mobile. Se folosește în mare parte în America și Asia, în benzile de frecvență 800 Mhz și 1900 Mhz.

Client de email : Este un program specializat pentru gestionarea mesajelor e-mail.

CPU : Prescurtarea de la Central Processing Unit care reprezintă procesorul unui dispozitiv și este un circuit electronic capabil să ruleze/execute diverse programe.

D

DECT : O tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

Densitatea pixelilor : se referă la concentrarea pixelilor pe un ecran specific, măsurat în ppi(pixel per inch).

Dispaly : Termenul provine din limba engleză și reprezintă ecranul telefoanelor mobile.

Download : Se refera ladescarcarea datelor pe un dispozitiv de pe retea/server de internet

DTMF : Metodă de trimitere a unor tonuri pe mai multe frecvenţe prin intermediul unei reţele telefonice. Cu ajutorul acestor tonuri se pot accesa diferite servicii cum ar fi cel IVR (*222).

Dual-band : Capacitatea unui terminal mobil de a se conecta şi folosi alternativ două benzi de telefonie mobilă (GSM1800, GSM1900).

Dual carrier: este conceptul de a folosi două spectre de frecvență de câte 5Mhz lățime fiecare. În mod practic este ca și cum s-ar folosi două rețele HSPA+ 21.6 Mpbs, ajungând astfel la o viteză de până la 43 Mbps.

E

EDGE : Clasificat ca 2,75 G, este o tehnologie digitală pentru telefoane mobile care permite viteze de transfer de până la 210 - 236 kbps.

Email : Se referă în mod comun la mesaje electronice, este o metodă de a schimba mesaje cu unul sau mai multe persoane folosind ca mediu de propagare internetul.