Se încarcă...

Spitalul Marie Curie are cea mai moderna sectie de terapie intensiva nou-nascuti din Sud-Estul Europei, finantata de Fundatia Vodafone Romania

  • Noua sectie a fost construita in parteneriat cu Asociatia „Inima Copiilor”, in numai 16 luni, cu o investitie de 1.400.000 de Euro din partea Fundatiei Vodafone
  • Sectia dispune de 27 de incaperi individuale pentru pacienti, spatii pentru personalul medical si parinti, precum si o sala de training
  • Dotarile si tehnologia de ultima ora vor ajuta echipa medicala de la terapie intensiva sa salveze si mai multe vieti

Bucuresti, 26 noiembrie 2013 – Incepand de astazi, Spitalul Marie Curie din capitala are o noua sectie de terapie intensiva pentru nou-nascuti, finantata de Fundatia Vodafone Romania si construita in parteneriat cu Asociatia Inima Copiilor. Fata de sectia veche, care avea o capacitate de 11 paturi si o suprafata de 190 m2, corpul de cladire care gazduieste acum noua Sectie de terapie intensiva nou-nascuti are 4 niveluri, o capacitate de 27 de paturi si o suprafata totala de 1600 m2.

„Acesta este cel mai mare proiect finantat pana in prezent de Fundatia Vodafone Romania, iar ceea ce ne-a convins sa ne implicam a fost nevoia acuta a existentei unei noi sectii, cu o capacitate de primire cu mult mai mare. Profesionalismul si dedicarea partenerilor nostri, dr. Catalin Cirstoveanu, seful Sectiei, si Asociatia Inima Copiilor au fost esentiale pentru ca noua sectie sa fie finalizata intr-un timp record si la standarde de calitate foarte ridicate, cu costuri atent controlate. In plus, Fundatia Vodafone Romania a finantat implementarea unei solutii de telemedicina care permite urmarirea semnelor vitale ale copiilor si accesul securizat la datele medicale, de la distanta. Dotarile si tehnologia de ultima ora vor permite echipei medicale de la Marie Curie sa salveze si mai multe vieti.” a declarat Iñaki Beroetta, CEO Vodafone Romania.

„Sectia de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie avea si are in continuare cele mai bune rezultate si cea mai mica rata de mortalitate neo-natala din tara, apropiindu-se de media din centrele europene de prestigiu. Inainte, reuseam sa tratam, anual, aproximativ 200 de nou-nascuti sau copii nascuti prematur cu boli, malformatii sau traumatisme diverse. Insa din cauza lipsei de spatiu, eram nevoiti sa refuzam tot atatia copii de la internare, ceea ce pentru multi insemna lipsa unei sanse la viata. De aceea, extinderea Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti era absolut necesara. Am reusit, cu ajutorul Fundatiei Vodafone Romania si a celor de la Asociatia Inima Copiilor, sa construim cea mai moderna sectie din Sud-Estul Europei si sunt foarte mandru de aceasta realizare, unica in Romania” a declarat dr. Catalin Cirstoveanu, seful Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti al Spitalului de Copii Marie Curie din Bucuresti.

Noua sectie de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie dispune acum de incaperi individuale pentru fiecare pacient, dotate cu gaze medicale, climatizare si monitorizare individuala, spatii speciale pentru parinti, dar si de un spatiu de training, spatii pentru personalul medical, pentru consilierea psihologica a parintilor, precum si sali de consultatie.

Special pentru noua Sectie de neo-natologie, Vodafone Romania a dezvoltat o solutie de telemedicina care permite transmiterea de imagini video si parametri medicali, in timp real, pentru urmarirea semnelor vitale ale pacientilor. Implementata pe noua tehnologie 4G, solutia este o premiera tehnologica in Romania si permite accesul facil si securizat la datele medicale, de la distanta.

Astfel, medicii din sectia de terapie intensiva vor avea posibilitatea sa observe de la distanta starea pacientilor. Imaginile vor putea fi urmarite in detaliu, intrucat camerele video folosite maresc imaginea de 12 ori. Pacientii vor putea fi vazuti si monitorizati de oriunde exista o conexiune 4G sau 3G, la o calitate video exceptionala, chiar si de catre medicii din alte tari.

Vodafone a asigurat infrastructura de voce si date, precum si tablete de ultima generatie cu care au fost echipati medicii, pentru monitorizarea permanenta a pacientilor.

Solutia cuprinde si un car de teleprezenta care se deplaseaza autonom in orice loc din Sectie si spital. Acest car poate face transmisiuni de voce si date oriunde in lume si poate fi conectat la ecograf sau la computer pentru a transmite in mod securizat datele pacientilor sau imagini ale acestora. „Noua sectie de la Marie Curie a fost conceputa dupa modelul sectiei omoloage de la Spitalul Universitar din Iowa City, considerata actualmente unul dintre cele mai bune centre din lume. Constructia a durat 16 luni si a presupus, pe langa contributia financiara a Asociatiei, gestionarea unui buget total de peste 2,165 de milioane de Euro, precum si a relatiei cu aproximativ 30 de constructori si furnizori. Prin solutia de proiectare pe care am ales-o, am cautat sa asiguram o functionare corecta a noii sectii de terapie intensiva nou-nascuti prin optimizarea fluxurilor intre pacienti, personalul medical sau vizitatori. Proiectul de constructie a noii sectii de terapie intensiva nou-nascuti a constat practic din: constructia unei cladiri cu 4 niveluri, alipita de actuala cladire a spitalului, extinderea sectiei de terapie intensiva nou-nascuti, plus amenajarea unor spatii conexe pentru medici, asistente si parinti”, a declarat Alexandru Popa, Presedintele Asociatiei Inima Copiilor.

Investitia totala in constructia si amenajarea noii Sectii de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie este de 2.165.000 de Euro, dintre care:

  • contributie Fundatia Vodafone: 1.400.000 de Euro;
  • fonduri proprii ale Asociatiei Inima Copiilor: 510.000 de Euro;
  • fonduri stranse de Asociatia Inima Copiilor din donatii SMS: 105.000 de Euro;
  • fonduri ale Spitalului Marie Curie: 150.000 de Euro.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 15 ani de activitate, Fundatia Vodafone a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro si pe www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociatia Inima Copiilor este o asociatie non-guvernamentala si non-profit. Exista si ajuta copiii bolnavi de inima, dar nu doar pe ei, din 2006. Intre 2006 si 2008 Inima Copiilor a dotat cu aparatura medicala de peste 480.000 de Euro Sectia de cardiochirurgie pediatrica a Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj, unde a sustinut financiar si 6 misiuni medicale umanitare. Intre 2009 si 2011 a construit si amenajat Departamentul de cardiochirurgie de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti - un proiect in valoare de aproape 4.3 milioane de Euro, din care 1.5 milioane au fost stransi si investiti de Inima Copiilor. Departamentul a devenit functional la sfarsitul lui septembrie 2013. La acelasi Spital Marie Curie, Inima Copiilor a amenajat in 2012 cu Ajutorul ING Asigurari de Viata si Linde Gaz Romania Sectia de Cardiologie, sectie care completeaza proiectul dedicat cardiochirurgiei pediatrice la Marie Curie, si a demarat in 2013 amenajarea Sectiei de Neurochirurgie. In vara lui 2012 Asociatia a initiat, cu sustinerea Fundatiei Vodafone Romania, proiectul de extindere si modernizare a Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti, tot la Spitalul Marie Curie. Mai multe informatii: www.inimacopiilor.ro / www.facebook.com/asociatia.inima.copiilor