Se încarcă...

București, 02 martie 2021 – În premieră națională, Vodafone România a testat cu succes primul Open IP Router pentru site-urile de comunicații mobile dezvoltat în cadrul Telecom Infra Project (TIP).

Proiectul din România, precum și cel realizat recent de Vodacom în Africa de Sud, demonstrează posibilitatea de a utiliza un Open IP Router care să deservească traficul 2G, 3G, 4G și 5G generat de un site de comunicații mobile și de a-l integra ușor în rețeaua mobilă actuală a Vodafone folosind procesele actuale.

Partea hardware pentru acest Open IP Router - cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Disaggregated Cell Site Gateway (DCSG) - a fost pusă la dispoziție de Edgecore Networks, în timp ce partea software a fost oferită de ADVA. Acest Disaggregated Cell Site Gateway a fost instalat în șapte site-uri din rețeaua de comunicații mobile a Vodafone România conectate în topologii de tip „inel” sau „stea”. Înainte de a introduce acest DCSG în rețeaua Vodafone România, soluția a fost validată în vara lui 2020 într-un mediu de laborator care a replicat rețeaua de producție a Vodafone România. Capabilitățile principale ale acestui router presupun transportul traficului 2G, 3G, 4G și 5G și funcționalități de rutare IP, frecvență și sincronizare în timp pentru tehnologiile 4G+ și 5G.

Soluția pentru Disaggregated Cell Site Gateway a fost dezvoltată ca un efort comun al comunității operatorilor în cadrul TIP Open Optical & Packet Transport (OOPT) Project Group. Acesta este unul dintre primele proiecte care introduce conceptul de Open Networks și în zona de transport a rețelelor de comunicații mobile, fiind bazat pe standarde și pe decuplarea părții de hardware de partea de software.

Cătălin Buliga, CTO Vodafone România a declarat: „Suntem încântați să contribuim la inovațiile din zona rețelelor de telecomunicații deschise prin facilitarea validării conceptului de open cell site gateway într-o rețea live, respectând în același timp practicile și procesele noastre existente. A fost un proiect fără impedimente care ne-a demonstrat că acest concept de rețele de telecomunicații deschise, în care, pentru același element de rețea, furnizorul de hardware poate fi diferit de furnizorul de software, este fezabil. Nu doar în cazul platformelor centrale prin intermediul soluțiilor de virtualizare și cloud și în cel al rețelelor de acces radio prin intermediul conceptului de OpenRAN, dar acum și în cazul parții de transport al traficului de date. Timp de mulți ani, dezvoltarea rețelelor de comunicații mobile a fost limitată la un număr mic de furnizori de echipamente de telecomunicații. Prin astfel de investiții în dezvoltarea de rețele de telecomunicații deschise, unde pentru același element de rețea furnizorul parții de hardware poate fi diferit de furnizorul părții de software, deschidem poarta unei liste extinse de furnizori, în timp ce inovația și reziliența rețelelor de comunicații mobile va fi accelerată.

Nikos Plevris, Vodafone Head of Transmission and Transport Engineering a declarat: „Aceasta este o etapă majoră în parcursul dezvoltării unui ecosistem sănătos și sustenabil de Open Site Gateways care să crească flexibilitatea și eficiența, reducând totodată timpul de lansare pe piață. Am validat produsele și integrarea lor cu rețelele și serviciile noastre actuale și căutăm oportunități de a le introduce în planurile noastre de implementare”.

Despre Vodafone

Vodafone este o companie lider în domeniul telecomunicațiilor în Europa și Africa. Misiunea noastră este să „conectăm pentru un viitor mai bun”, iar capabilitățile, experiența și prezența noastră extinsă ne oferă oportunitatea unică de a susține schimbarea pozitivă pentru societate. Rețelele noastre mențin familiile, prietenii, afacerile și guvernele conectate și – așa cum a fost demonstrat clar în situația generată de Covid-19 – avem un rol esențial în menținerea funcționării economiilor și a sectoarelor critice, precum educația și asistența medicală.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile și fixe în Europa, este cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume, iar platforma noastră de tehnologie M-Pesa permite, în Africa, unui număr de peste 45 de milioane de oameni să beneficieze de acces la plăți mobile și servicii financiare. Operăm rețele mobile și fixe în 21 de țări și 48 de rețele mobile partenere. La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV și peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate.

Susținem diversitatea și incluziunea prin politicile de concediu de maternitate și parental, sprijinim femeile să-și atingă potențialul cu ajutorul serviciilor de comunicații și îmbunătățind accesul la educație și abilități digitale pentru femei, tinere și pentru societate, în general. Tratăm cu respect toate persoanele, indiferent de rasă, etnie, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, credință, cultură sau religie.

De asemenea, Vodafone ia măsuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gazele cu efect de seră cu 50% până în 2025 și până la net zero până în 2040, prin achiziția de 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2025 pentru operațiunile sale și prin reutilizarea, revânzarea sau reciclarea a 100% din echipamentele noastre de rețea care devin redundante.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.