Se încarcă...

Peste 1000 de apeluri au fost preluate de Telefonul Vârstnicului


Bucureşti, 20 ianuarie 2016 - “Telefonul Vârstnicului”, prima linie telefonică gratuită dedicată persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani, a înregistrat, la trei luni de la lansarea serviciului, 1064 de apeluri, cu un total de 120 de ore de conversaţie, purtate cu peste 510 apelanti.Telefonul Vârstnicului, linia telefonică gratuită şi confidenţială, operată de Fundaţia Principesa Margareta a României şi finanţată de Fundaţia Vodafone România prin programul Mobile for Good , răspunde nevoilor vârstnicilor din România, fie că vorbim de informare, consiliere, ori de sprijin emoţional. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi şi sunt îndrumate de operatorii specializaţi în asistenţă socială ai Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru rezolvarea problemelor adresate. Linia poate fi accesată şi de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă a unui bătrân.

Implicarea noastră în creşterea calităţii vieţii pentru persoanele în vârstă, singure, este importantă atât pentru noi, că indivizi, dar mai ales pentru noi că societate, pentru că ne dorim să trăim într-o lume care acţionează cu grijă şi responsabilitate faţă de toţi membri ei, indifrent de vârstă. Tehnologia mobilă a dovedit încă o dată că poate salva vieţi omeneşti, sau le poate face considerabil mai bune” a declarat Angela Galeta, directorul Fundaţiei Vodafone România.

În cele trei luni de la deschidere, s-au primit apeluri din întreaga ţară, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. În urmă acestor apeluri persoanele vârstnice au fost ajutate cu informaţii utile, sfaturi şi sprijin moral. Principalele teme abordate în cele peste 1000 de apeluri se referă la obţinerea de ajutor financiar sau medical, cereri de informaţii practice sau semnalarea unor cazuri de abuz. Unele dintre cazuri au fost redirecţionate către ONG-uri locale care derulează activităţi pentru persoane vârstnice, direcţii de asistenţă socială locale, cămine de bătrâni sau cluburi pentru seniori. Alţi apelanti au fost redirecţionaţi spre programul derulat de Asociaţia ‘Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor’, asociaţie nou înfiinţată de Fundaţia Principesa Margareta a României, cu scopul sprijinirii vârstnicilor singuri. Totodată, mulţi români au apelat 0800 460 001 pentru a susţine financiar sau prin voluntariat programul “Telefonul Vârstnicului”

Pe lângă problemele financiare şi cele medicale pe care le cunoaştem cu toţii, persoanele cu vârstă de peste 65 ani întâmpina două mari probleme: singurătatea şi accesul limitat la informaţie. Astăzi societatea comunicaţională se bazează pe tehnici moderne pe care majoritatea vârstnicilor nu le folosesc, însă Telefonul Vârstnicului este un instrument benefic, uşor de folosit şi gratuit pentru vârstnicii din România. Datele pe care le avem în prezent sunt îmbucurătoare şi ne dorim că Telefonul Vârstnicului să devină un reper pentru persoanele de peste 65 de ani” a declarat Mugurel Mărgărit Enescu – Director Executiv al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Dincolo de o linie telefonică de informare, Telefonul Vârstnicului reprezintă şi o metodă de sprijin emoţional şi alinare a singurătăţii. Conform unui studiu realizat la finalul anului trecut de GFK pentru Fundaţia Principesa Margareta a României, aproximativ unul din doi vârstnici din România este afectat de singurătate, într-o mai mare sau mai mică măsură. Apelurile primite la Telefonul Vârstnicului certifica şi ele acest fapt. Până în acest moment nu mai puţin de 79 de seniori au solicitat efectuarea unor apeluri periodice.

În perioada sărbătorilor de iarnă, mai multe persoane vârstnice care au semnalat prin intermediul liniei telefonice o situaţie financiare dificilă au primit un sprijin concret din partea Fundaţiei Principesa Margareta a României, prin pachete de alimente şi tichete sociale.

Sunt foarte bucuroasă că există acest număr şi că vorbesc cu cineva care mă înţelege. Această discuţie mă ajută foarte tare, îmi alina singurătatea şi timpul trece mult mai uşor. Abia aştept ziua când mă sunaţi! Sunteţi ca familia mea!” ne-a mulţumim la finalul conversaţiei telefonice, o doamnă de 72 de ani din judeţul Giurgiu.

Telefonul Vârstnicului poate fi apelat gratuit la 0800 460 001, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 20:00.

Website oficial: http://www.telefonulvarstnicului.ro

Email: telefonulvarstnicului@principesa.ro

Facebook: www.facebook.com/TelefonulVarstnicului


Despre Fundaţia Principesa Margareta a României

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl sau, Majestatea Să Regele Mihai I al României. Fundaţia Principesa Margareta a României este o organizaţie neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. Fundaţia Principesa Margareta a României a fost desemnată de români drept cea mai onestă organizaţie neguvernamentală în cadrul studiului Envero Brand Trust Index.

Despre Fundaţia Vodafone România şi Mobile for Good

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independenţa de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezență, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi a genera schimbarea în societate.

Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează un număr de 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro şi care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari.