Se încarcă...

Instanța admite cererea Vodafone și suspendă aplicarea măsurilor cu efect retroactiv impuse de ANCOM

  • Plata amenzii impuse de ANCOM este suspendată, prin efectul legii   
  • Instanța a suspendat obligația Vodafone România de a restitui, la cerere, orice sumă achitată peste 60 de euro (TVA inclusă) pentru serviciile de comunicații de date în roaming pe planuri alternative

București, 21 octombrie 2016 – Curtea de Apel București a admis cererea Vodafone România și a dispus suspendarea aplicării măsurilor cu efect retroactiv impuse prin Decizia ANCOM nr. 1028/03.10.2016 privind sancționarea neaplicării plafonului maxim la internet mobil în roaming, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a Deciziei ANCOM, ce face obiectul Dosarului nr. 6831/2/2016 aflat pe rolul Curții de Apel București.

Astfel, instanța a dispus, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a Deciziei ANCOM,  suspendarea măsurilor cu efect retroactiv impuse de ANCOM, după cum urmează:

obligația de a restitui, la cerere, orice sumă achitată peste 60 de euro (TVA inclusă) pentru serviciile de comunicații de date în roaming pe planuri alternative de roaming;

  • obligația publicării și menținerii pe website-ul Vodafone România a procedurii pe care utilizatorii o pot urma pentru a obține restituirea sumelor mai sus menționate;
  • obligația de a informa prin mijloace individuale utilizatorii finali despre posibilitatea de a obține restituirea sumelor mai sus menționate.

Vodafone a argumentat instanței de judecată că nu a încălcat Regulamentul UE nr. 531/2012 invocat de ANCOM și că măsurile de remediere impuse de ANCOM nu sunt permise de reglementările legale în vigoare.

Vodafone România este lider în serviciile de roaming și va continua să pună la dispoziția utilizatorilor oferte inovatoare la tarife avantajoase pentru serviciile de roaming, în funcție de nevoile lor de comunicare, protejându-i de potențiale riscuri legate de așa-numitele „facturi șoc”, conform regulamentului UE menționat.

Vodafone România va respecta, în condițiile legii, obligația de notificare a clienților pentru consumul de date în roaming pe planuri tarifare alternative, obligație care a fost menținută deocamdată de către instanță.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date și comunicații fixe. Vodafone are divizii în 26 de țări, 51 de rețele partenere în întreaga lume și operațiuni de broadband fix în 17 țări. La 30 iunie 2016, Vodafone avea 465 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile și 13,7 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix. Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com.