Se încarcă...

Părinţii din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului

Bucureşti, 25 noiembrie, 2015 – De acum părinţii din România au la dispoziţie o platformă de screening pentru a identifica un potenţial risc de tulburare din spectrul autismului la copiii lor. Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Autism Baia Mare lansează proiectul "SEARCH TSA" derulat în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist- FEDRA şi Societatea Naţională de Medicină Familiei.

Proiectul are mai multe componente:

  • Platforma de screening utilizată de către părinţi şi medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între 2 şi 4 ani;
  • Platforma cu teste de evaluare standardizate utlizată de către psihologi pentru evaluarea copiilor cu vârste între 16 luni şi 18 ani;
  • Call center naţional - HELPLINE AUTISM – 0800 500 288, linie gratuită care vine în sprijinul familiilor ce se confruntă cu această problema dar şi al altor categorii de actori sociali care vin în contact cu copiii;
  • 50 de jocuri care oferă o interfaţă foarte utilă şi motivantă în intervenţiile terapeutice şi educaţionale destinate copiilor cu autism.

Perioada de implementare a proiectului este august 2015–august 2016. Proiectul "SEARCH T.S.A. - Screening, Evaluare, Intervenţie Personalizată şi Informare pentru Tulburări din Spectrul Autist" este finanţat de Fundaţia Vodafone România, prin programul „Mobile for Good”. Susţinerea financiară necesară derulării acestui proiect este de aproximativ 55.000 euro din care peste 45.000 euro reprezintă investiţia Fundaţiei Vodafone România.

„Estimările care se bazează pe incidenţa la nivel european spun că în România există probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, numai 7.000 apar în statistici. Proiectul nostru, desfăşurat sub umbrela Mobile for Good, propune soluţii pentru implementarea unui set de măsuri inovatoare de screening, evaluare, intervenţie personalizată şi informare. Sunt elemente importante în special pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului şi pentru care diagnosticarea şi tratamentul începute cât mai devreme sunt esenţiale,” a declarat Angela Galeta, Director Fundaţia Vodafone România.

Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro şi care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari.

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezenţa, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţă oamenilor şi a genera schimbarea în societate.

Asociaţia Autism Baia Mare este o asociaţie înfiinţată în 2008 care are că scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist din judeţul Maramureş, în vederea creşterii calităţii vieţii acestor copii şi a familiilor lor. Viziunea: o societate tolerantă şi responsabilă faţă de copiii cu tulburări din spectrul autist. Mai multe detalii despre asociaţie se regăsesc pe www.autismbaiamare.ro.

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundaţia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independenţa de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.