Se încarcă...

Prima convorbire prin telefonul mobil realizată în Marea Britanie împlineşte 30 de ani

  • În Marea Britanie, prima convorbire prin telefonul mobil s-a realizat în reţeaua Vodafone, acum 30 de ani
  • Apelul a fost iniţiat pe 1 ianuarie 1985 de către Michael Harrison, fiul primului preşedinte al companiei Vodafone
  • La 30 de ani de la această convorbire telefonică, Vodafone are 438 de milioane de clienţi şi oferă servicii de telefonie mobilă în 26 de ţări, respectiv servicii de voce şi date fixe în 17 ţări

Bucureşti, 30 decembrie 2014 – Prima convorbire prin telefonul mobil realizată în Marea Britanie a fost iniţiată acum 30 de ani, folosind reţeaua Vodafone, ce fusese lansată cu puţin timp înainte. Michael Harrison, fiul primului preşedinte al Vodafone - Sir Ernest Harrison, a fost primul care a testat reţeaua mobilă, apelându-şi tatăl la miezul nopţii, pe 1 ianuarie 1985.

Michael Harrison a plecat, în secret, de la petrecerea din seară de Revelion, ce avea loc la reşedinţa familiei în Surrey (Marea Britanie), special pentru a-şi surprinde tatăl, pe care l-a sunat ulterior din Londra, din Parliament Square. Harrison a realizat acest apel istoric folosind unul dintre primele dispozitive mobile - un Vodafone Transportable VT1, care cântărea 11 lb (5 kg) şi avea autonomie de aproximativ 30 de minute. Harrison îşi aminteşte că se auzea perfect, în ciuda zgomotului din piaţă creat de cei care se adunaseră să sărbătorească Revelionul în stradă.

Michael a povestit că Sir Ernest Harrison a răspuns la telefon, iar Michael i-a spus: “Bună, tată. Sunt Mike. Această este prima convorbire mobilă realizată într-o reţea britanică.” La celălalt capăt, s-a auzit zgomotul făcut de dopurile de pluta ale sticlelor de şampanie deschise de invitaţii la petrecere, iar fotografii au surprins perfect momentul – punctul culminant a trei ani de muncă intensă, de când fusese câştigată licitaţia, în 1982.

La câteva zile de la acest eveniment, actorul de comedie Enie Wise a repetat experienţa şi a realizat prima convorbire prin telefonul mobil, în public, în faţă mulţimii strânse pe St Katherine’s Dock, în Londra. Wise a folosit acelaşi dispozitiv mobil şi a iniţiat apelul dintr-o diligenţa specifică secolului 19. Ernie Wise a intrat în legătură cu unul dintre angajaţii aflaţi în primul sediu Vodafone, în Newbury, Berkshire.

În primele 9 zile ale anului 1985, Vodafone a fost singură companie care dispunea de o reţea de telefonie mobilă în Marea Britanie.

Prima generaţie de telefoane mobile se vindea deja în Marea Britanie din 1984 – înainte că primele servicii să fie disponibile şi înainte că reţeaua să se lanseze oficial. Cererea pentru telefoane mobile era atât de mare încât echipa de vânzări a companiei Vodafone înregistrase deja peste 2000 de comenzi înainte că Michael Harrison să iniţieze primul apel de pe un telefon mobil. La sfârşitul anului 1985, se vânduseră deja peste 12.000 de terminale.

Modelul era departe de ceea ce numim astăzi “un telefon mobil” şi costă aproximativ £2,000 – echivalentul a £5,000, luând în considerare rata inflaţiei. Cu toate acestea, primele dispozitive mobile au adus o revoluţie în comunicaţii şi, deşi erau greoaie şi semănau cu nişte cărămizi, au devenit, în scurt timp, nişte obiecte râvnite de toată lumea.

Treizeci de ani mai târziu, tehnologia Vodafone joacă un rol major în vieţile a peste 400 de milioane de oameni din întreagă lume. Vodafone este lider în inovaţii, oferind acces la servicii 4G în 15 ţări, la tehnologia “machine-to-machine” (M2M) sau la serviciul de transfer de bani şi plăti, M-Pesa. Vodafone continuă să inoveze în ritm rapid: în 2013, Vodafone a lansat proiectul Spring – dispunând de cel mai mare capital de investiţii din istorie – mai precis, £19 miliarde, pentru extinderea reţelelor şi serviciilor din pieţe importante din Europa, Asia şi Africa, pe durata a doi ani de zile.

La început, cei care au fondat compania Vodafone se adresau oamenilor de afaceri britanici, agenţilor de vânzări, jurnaliştilor, doctorilor şi medicilor veterinari. La treizeci de ani de la acele momente, printre clienţii Vodafone se numără, astăzi, de la tineri din Europa, India şi Africa la unele dintre cele mai mari companii multinaţionale din întreaga lume. În timp ce business-ul nostru s-a schimbat radical în ultimele trei decade, misiunea noastră a rămas aceeaşi: aceea de a continua să îi sprijinim pe clienţii noştri, oricine şi oriunde ar fi, prin calitatea conectivităţii, într-o vreme în care comunicaţiile mobile şi internetul mobil au ajuns să transforme societatea într-un mod care era de neimaginat în anii ’80.” a spus Paolo Bertoluzzo, Chief Commercial and Operations Officer, Vodafone Group.

Cu ocazia acestei aniversări, Vodafone îi provoacă pe oameni să îşi aducă aminte de experienţă primului lor apel de pe un telefon mobil, precum şi de primul terminal mobil achiziţionat, folosind hashtag-urile #myfirstmobile şi #30yearsVodafone, pe reţelele sociale.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, cu aproximativ 438 de milioane de clienţi, la 30 septembrie 2014. Vodafone are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreagă lume. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.vodafone.com.