Se încarcă...

Eco Scor

Eco Scor reprezintă un număr de la 1 la 5, unde 1 este valoarea cu impactul cel mai mare al telefonului mobil asupra mediului, iar 5 – valoarea cu impactul cel mai mic.

Eco Scor îți permite să vezi imediat cât de ecologic este telefonul mobil, pe lângă alte caracteristici prezentate în canalele noastre de vânzări. Feedback-ul primit de la clienţii noştri arată că Eco Scorul este uşor de utilizat pentru a evalua și compara telefoanele în scopul alegerii potrivite. Din punctul de vedere al producătorilor de telefoane vom folosi acest Eco Scor pentru ca o mai bună performanţă de mediu şi socială să fie atinsă.

Valoarea Eco Scorului este indicată de următoarele pictograme care alături de alte caracteristici ale telefonului mobil vor fi prezentate în canalele noastre de vânzări:

Valoarea ecoscor

Eco Scorul este format din două componente:

  1. Evaluarea corporativă

    Companiile ce calculează scorul eco se uită la măsurile întreprinse de producătorul de telefoane mobile care se angajează să se încadreze în termeni de durabilitate, atât în domeniul social, cât şi de mediu.

  2. Scorul produsului

    Scorul de produs reflectă impactul asupra mediului al telefonului în sine. Acest scor este derivat din durata de viaţă a unui telefon; de exemplu: cât de multă apă este utilizată în timpul de producţie al unui telefon, cantitatea de emisii de CO2 şi de materii prime utilizate. În plus, punctele suplimentare sunt obţinute prin producerea unor telefoanele mobile ce reprezintă inovaţii (de exemplu: încărcătoare inteligente ce se opresc în momentul în care bateria este încărcată) sau care conţin materiale reciclate.

    Pentru mai multe informaţii cu privire la metodologia şi dezvoltarea Eco Scorului descarcă PDF.

Alege producatorul telefonului

Prin Eco Scor avem un ciclu de producție al telefoanelor mobile mult mai transparent. Ciclul de viaţă al telefoanelor mobile constă în cinci faze: extragerea materiilor prime, producţia, transportul, utilizarea şi reciclarea acestora. Pentru fiecare dintre aceste faze, a fost analizat impactul asupra mediului.

Extracţia materiei prime

Extracţia materiilor prime are un impact major asupra Eco Scorului, din cauza utilizării de materiale diferite, cum ar fi aurul, argintul, cobaltul şi aluminiul. Valoarea coeficientului Eco crește odată cu utilizarea a cât mai multe materiale reciclate.

Producția

Procesul de fabricaţie are cel mai mare impact asupra Eco Scorului. Emisiile de CO2 din timpul producţiei vor fi calculate şi incluse în valoarea Eco Scor.

Foarte importantă este şi cantitatea de apă folosită.

Transport

Numărul mijloacelor de transport folosite determină impactul transporturilor asupra Eco Scorului. Nu numai drumul de la fabrică la magazin este inclus, ci și localizarea şi transportul produselor semi-fabricate în valoarea finală a coeficientului Eco.

Utilizarea

Modul în care este utilizat un telefon este important. De exemplu, contează câtă energie este folosită pentru a apela sau pentru a accesa internetul şi de cât timp are nevoie telefonul pentru a se reîncărca. Totodată, este semnificativ tipul de încărcător furnizat; un încărcător inteligent, care se închide singur imediat ce s-a încărcat telefonul primeşte puncte în plus.

Reciclarea

Telefoanele preluate înapoi de către furnizori. Important pentru Eco Scor este modul în care acest lucru se întâmplă şi cantitatea de materiale reciclate utilizate pentru echipamente noi.