Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Despre 3D

 
Cum functioneaza televiziunea 3D de la Vodafone?

Creierul uman creeaza impresia de profunzime, combinand perspectivele furnizate de ochiul stang si de ochiul drept intr-o imagine fuzionata. Aducerea celor doua imagini (furnizate de ochiul stang si de cel drept), pe un ecran 2D reprezinta o provocare deoarece nu exista decat o singura suprafata vizibila pentru ambii ochi. Vodafone 3D furnizeaza atat o imagine de la ochiul stang cat si una de la cel drept pe acelasi televizor iar ochelarii pe care ii veti purta vor filtra imaginile corect astfel incat sa va puteti bucura pe deplin de senzatia de profunzime pe care o aduce tehnologia 3D.

 
 
   
Cum sunt capturate imaginile 3D?

3D-ul incepe prin inregistrarea continutului asa cum este perceput initial – din doua perspective diferite. Doua camere HD sunt utilizate intr-un ansamblu special, astfel incat sa poata inregistra atat imagini percepute de ochiul stang cat si de cel drept. Ce veti vedea dumneavoastra acasa este exact ce vede cameramanul indiferent daca se afla pe tusa la un meci de fotbal sau in mijlocul unei urmariri cu masini, intr-un film de actiune. Imaginile inregistrate sunt transmise ulterior prin infrastructura retelei Vodafone, unde sunt pozitionate cu atentie, una langa cealalta, intr-o singura imagine HD.

 
 
   
Cum sunt vizionate imaginile 3D?

Momentan exista doua tipuri de tehnologii 3D pe piata: Activ si Pasiv. 3D-ul Pasiv sau 3D-ul Cinema, utilizeaza ecrane polarizate astfel incat sa poata proiecta ambele imagini (cea de la ochiul stang si cea de la ochiul drept), pe acelasi ecran, in acelasi timp. Un filtru special polarizeaza diferit cele doua imagini iar ochelarii 3D diferentiaza imaginile ulterior. Creierul se va ocupa de restul. 3D-ul Activ utilizeaza lentile LCD care “blocheaza” alternativ fiecare ochi in acelasi timp cu televizorul, care deasemenea alterneaza la randul sau imaginile foarte rapid (cel putin 50 de cadre / per ochi / per secunda). Astfel, creierul nu poate depista discontinuitatea imaginilor. Cea mai buna modalitate de a alege ceea ce vi se potriveste este sa mergeti intr-un magazin de specialitate.

 
 
   
Cum se compara aceasta tehnologie cu ce am vazut cu ochelarii cu lentile rosii/verzi?

Aceasta forma de 3D (cunoscuta si ca anaglifă), era foarte raspandita in anii 80, cu filme precum „Jaws – 3D”. Cu toate ca principiul a ramas acelasi, televiziunea 3D de la Vodafone va va oferi o experienta mult superioara. Imaginile anaglife sunt afectate de pierderea culorilor, deoarece prin metoda respectiva de filtrare a imaginilor, se pierd multe culori din imagini – uneori erau chiar intunecate si plicticoase imaginile respective. Tehnologia 3D poate fi experimentata doar utilizand un televizor 3D?  Noile televizoare 3D ready care vor aparea in curand, vor fi toate HD ready astfel incat veti putea beneficia atat de HD si SD pe acelasi televizor pe care veti avea 3D.

 
 
   
Tehnologia 3D Pasiv vs tehnologia 3D Activ, detaliat:

Activ vs Pasiv se refera la tipul de ochelari pe care ii veti purta pentru a putea viziona 3D. Ochelarii 3D “Activ” contin lentile LCD care “blocheaza” alternativ fiecare ochi in acelasi timp cu televizorul, care deasemenea alterneaza la randul sau imaginile foarte rapid (cel putin 50 de cadre / per ochi / per secunda).Se numesc ochelari “Activ” deoarece functioneaza pe baza de baterii (pentru functionarea lentilelor LCD). Ochelarii 3D “Pasiv” sau “3D Cinema” utilizeaza polarizarea pentru a separa cele doua imagini (imaginea din stanga fata de cea din dreapta). Se numesc ochelari “Pasiv” deoarece nu functioneaza pe baza de baterii. Acesti ochelari functioneaza cu televizoare polarizate care, la randul lor utilizeaza polarizarea circulara pentru a transmite cele doua imagini catre telespectator. Aceste televizoare au un filtru de polarizare incorporat, care, in momentul functionarii in 3D, orienteaza lumina diferit pentru cele doua imagini (stanga si dreapta). Un detaliu foarte important pe care ar trebui sa luati in considerare este costul de inlocuire a ochelarilor 3D stricati sau pierduti. Costul inlocuirii ochelarilor 3D “Activ” este ceva mai mare decat in cazul celor “Pasiv”, datorita tehnologiei utilizate in procesul de fabricatie. Deasemenea, la ochelarii “Activ”, este necesara o baterie pe baza de Litiu, atunci cand cea veche s-a consumat. Cea mai buna modalitate de a alege ceea ce vi se potriveste este sa mergeti intr-un magazin de specialitate.

 
 
   
Maximizarea experientei 3D

Exista mai multe metode de imbunatatire a experientei 3D: Daca televizorul dumneavoastra functioneaza pe baza tehnologiei LED, s-ar putea sa fie necesara functionarea pentru o perioada scurta de timp a acestuia inainte ca cea mai buna imagine 3D sa devina disponibila. Pentru mai multe detalii puteti consulta manualul televizorului respectiv. Asigurati-va ca respectati recomandarile producatorului referitoare la mediul si unghiul de vizionare. Existe posibilitatea ca, de exemplu, daca televizorul dumneavoastra este montat pe perete, sa fie nevoie sa il indreptati putin in jos, pentru a optimiza experienta 3D. Asigurati-va ca televizorul dumneavoastra functioneaza cu ultimele varianta de software/firmware. Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati site-ul producatorului.

 
 
   
Ce avantaje am daca urmaresc filme/emisiuni 3D de acasa?

Unul din avantajele vizionarii filmelor 3D din confortul casei peste vizionarea lor in cinematografe, este aceea ca cele mai multe televizoare care au incorporat tehnologia 3D, ofera posibilitatea utilizatorului de a schimba setari ale imaginii 3D, cum ar fi efectul adancimii imaginii.

 
 
   
Trebuie sa port ochelari 3D?

Da. In timpul vizionarii unui film/emisiune 3D, toti telespectatorii trebuie sa poarte ochelari 3D, altfel imaginea va fi distorsionata facand imposibila vizionarea.

 
 
   
Ochelarii ii voi primi din partea Vodafone?

Nu. Majoritatea televizoarelor 3D vin si cu o pereche (Panasonic VT20/VT25 series) sau cel mult 2 de ochelari activi 3D (Sony XBR-LX900 series). Pentru mai multe perechi de ochelari utilizatorul va trebui sa cumpere din comert, fie acelasi brand cu televizorul fie ochelari universali (pretul unei astfel de perechi incepand de undeva de la 60$/perechea). ATENTIE! Pentru o experienta cat mai reala se recomanda utilizarea ochelarilor 3D activi (ambele lentile sunt de plastic de aceeasi culoare) si nu a ochelarilor pasivi (cei care se foloseau in trecut in industria cinematografica, cei cu o lentila rosie si una albastra).

 
 
   
Exista diferente intre tipurile de ochelari/ televizoare?

Da. Ochelari 3D diferiti sau televizoare 3D de marci diferite pot avea caracteristici diferite, culorile pot fi redate diferit de la un model la altul, adancimea imaginii putand deasemenea fi diferita.