Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Formulare și documente utile

 
Definiții termeni 0-E

0-9

802.11 : Reprezintă un standard de viteză pentru rețelele Wireless(WLAN). Cele mai comune sunt b,g și n. Cel mai răspândit este 802.11g și oferă o viteză de până la 54 Mbps.

2G : A două generație de rețele celulare ce utilizeaza semnal radio in format digital.

2.5G : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 2G ce permite transferuri de date la viteze superioare (GPRS).

3G Broadband : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 3G ce utilizează protocolul de comunicare HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) pentru a asigura viteze mari de transfer de date - între 1.8 şi 14.4 Mpbs/ secundă.

3G : A treia generaţie de reţele pentru telefonia mobilă ce oferă viteză crescută pentru transferul de date şi permite operatorilor să asigure o mai mare diversitate de servicii (apeluri video, internet mobil etc).

4G : Reprezintă a patra generație de rețele mobile. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+).

4K : Rezoluția unei fotografii sau video cu 4096x2160 pixeli.

A

Accelerometru : Este o componentă electronică ce măsoară mișcarea, detectează rotația și gesturile de mișcare cum ar fi balansarea sau scuturarea. Este utilizat pentru controlul playerului muzical de pe telefon, controalele din jocuri, setarea telefonului pe modul silențios, anularea unei alarme, etc.

Airplane mode : Este o setare care oferă o modalitate rapidă de a dezactiva toate comunicațiile wireless/radio. Comunicațiile wireless includ Wi-Fi, bandă largă mobilă, Bluetooth, GPS, NFC (near field communication) și toate celelalte tipuri de comunicații fără fir.

Alarma telefonica : Este o caracteristică ce permite unui dispozitiv mobil să se comporte ca un ceas cu alarmă obișnuit, dar cu mai multă flexibilitate.

Alphanumeric : Reprezintă un șir de caractere care conține/acceptă cifre și litere.

AMOLED display : Acronim pentru Active-matrix organic light-emitting diode, face referire la tehnologia folosită pentru ecranul anumitor telefoane mobile.

Analog : Semnalul analog este un semnal continuu și variabil în timp.

Android : Reprezintă un sistem de operare pentru telefoane mobile bazat pe Linux și creat de Google. Există mai multe versiuni ale acestuia, cea mai nouă fiind 5.0 Lollipop.

Antenă : Reprezintă dispozitivul fizic folosit pentru trimiterea/receptarea undelor radio.Poate să fie internă sau externă, iar forma ei depinde de tipul de unde radio folosite.

Apel deviat : Posibilitatea de a redirecţiona apelurile primite către alte numere de telefon sau către căsuţa vocală în funcţie de anumite situaţii predefinite: când telefonul este închis, ocupat sau nu se află în aria de acoperire sau atunci când apelul este respins.

Apel în aşteptare : Serviciul care permite utilizatorilor de telefonie mobila să primească un al doilea apel în timp ce se află deja într-o convorbire telefonică.

Apel restricţionat : Posibilitatea de a împiedica iniţierea sau primirea unor apeluri telefonice.

Apel video : Comunicare între doi interlocutori ce utilizează telefoane mobile 3G care au încorporate camere video. Spre deosebire de apelurile de voce, cei doi interlocutori comunică şi video.

APN : Acronim pentru Access Point Name ce defineşte un set de setări care permit realizarea unei conexiuni.

ASR : Acronim pentru Automatic Speech Recognition, reprezintă o tehnologie de recunoaștere a vorbirii în limbaj natural a apelanților, setat să ofere răspuns după niște scenarii predefinite.

Audio jack : Reprezintă un conector comun pentru introducerea căștilor la telefonului mobil, calculator, CD Player, etc.

Auto-focus : Este o caracteristică a camerei foto care permite focalizarea corectă pe un obiect anume.

B

Bada OS : Este un sistem de operare proprietar dezvoltat de către Samsung, apărut în 2009 pe Samsung Wave.

Bandă : Gamă specifică de frecvențe.

BAR : Restricție totală a apelurilor/sms-urilor/traficului de date inițiate sau primite.

BlackBerry OS : Este un sistem de operare dezvoltat de către RIM(Research in Motion) pentru terminalele Blackberry.

Bluetooth : Tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

Browser : Un program care permite accesul la site-urile de pe internet.

C

CDMA : Reprezintă o tehnologie digitală pentru transmiterea datelor mobile. Se folosește în mare parte în America și Asia, în benzile de frecvență 800 Mhz și 1900 Mhz.

Client de email : Este un program specializat pentru gestionarea mesajelor e-mail.

CPU : Prescurtarea de la Central Processing Unit care reprezintă procesorul unui dispozitiv și este un circuit electronic capabil să ruleze/execute diverse programe.

D

DECT : O tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

Densitatea pixelilor : se referă la concentrarea pixelilor pe un ecran specific, măsurat în ppi(pixel per inch).

Display : Termenul provine din limba engleză și reprezintă ecranul telefoanelor mobile.

Download : Se refera ladescarcarea datelor pe un dispozitiv de pe retea/server de internet

DTMF : Metodă de trimitere a unor tonuri pe mai multe frecvenţe prin intermediul unei reţele telefonice. Cu ajutorul acestor tonuri se pot accesa diferite servicii cum ar fi cel IVR (*222).

Dual-band : Capacitatea unui terminal mobil de a se conecta şi folosi alternativ două benzi de telefonie mobilă (GSM1800, GSM1900).

Dual carrier: este conceptul de a folosi două spectre de frecvență de câte 5Mhz lățime fiecare. În mod practic este ca și cum s-ar folosi două rețele HSPA+ 21.6 Mpbs, ajungând astfel la o viteză de până la 43 Mbps.

E

EDGE : Clasificat ca 2,75 G, este o tehnologie digitală pentru telefoane mobile care permite viteze de transfer de până la 210 - 236 kbps.

Email : Se referă în mod comun la mesaje electronice, este o metodă de a schimba mesaje cu unul sau mai multe persoane folosind ca mediu de propagare internetul.

 
 
   
Definiții termeni M-R

M

Mass Storage mode : Reprezintă un mod prin care telefoanele mobile se pot conecta la portul usb al unui calculator fără a avea nevoie de drivere speciale pentru a fi recunoscute de acesta. În acest mod, memoria telefoanelor este văzută ca memoria unui stick usb.

MB : Acronim pentru Megabyte, este unitatea de măsură pentru dimensiunea unui fișier din calculator,telefon, etc. Este multiplu de byte, 1024 KB = 1 MB.

Mbps : Acronim pentru Megabiți pe secundă, reprezintă unitatea de măsură pentru viteza transmisiei de date, este multiplu de bps. Exemplu 1024 Kbps=1 Mbps.

Megapixel : Este unitatea care măsoară rezoluția imaginii și o caracteristică a aparatelor foto . 1 Megapixel este format dintr-un milion de pixeli.

Memorie Flash : O memorie electronică, de calculator (sau alt aparat cu memorie), nevolatilă (în care datele persistă și fără alimentare cu energie electrică) și care la nevoie poate fi ștearsă și reprogramată (reîncărcată cu date).

MHz (Megahertz) : Este unitatea de masura pentru diferite tipuri de frecventa(radio, audio)

MMS: Acronim pentru "Serviciul de mesaje multimedia" ce permite trimiterea de mesaje cu conținut multimedia precum fotografii, fișiere audio și text.

Mod avion : este o setare care oferă o modalitate rapidă de a dezactiva toate comunicațiile wireless/radio. Comunicațiile wireless includ Wi-Fi, bandă largă mobilă, Bluetooth, GPS, NFC și toate celelalte tipuri de comunicații fără fir.

Modem : Dispozitiv conectat la laptop sau desktop cu ajutorul căruia utilizatorii pot accesa internetul.

MSISDN : Număr unic de identificare a unui abonat într-o reţea GSM.

mAh : unitate de măsură, miliamper pe oră, se folosește pentru măsurarea capacității bateriei telefoanelor mobile sau a camerelor foto, etc.

N

Network capacity : reprezintă cantitatea de trafic(apeluri primite/efectuate,Sms trimise/permite, conexiuni de date) pe care le poate suportă o rețea într-un anumit timp.

Network coverage : reprezintă arealul geografic acoperit de rețeaua unui furnizor de servicii, zonă în care utilizatorii pot să își folosească telefoanele.

NFC : este acronimul de la Near Field Communication, reprezintă o gamă de frecvențe wireless care permite schimbul de informații între dispozitive aflate la maxim 10 cm distanță.

O

OEM : acronim pentru Original Equipment Manufacturer, face referire la produsele branduite, adică fabricate de o companie și vândute sub numele altei companii.

OLED : Acronimul de la Organic Light-Emitting Diode, reprezinta o tehnologie folosita pentru ecranul dispozitivelor. Este practic o folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor.

OS : Acronimul pentru Operating System si face referire la sistemul de operare de pe un anumit dispozitiv, cum ar fi Android, iOS, Blackberry OS, Microsoft Windows, Linux, Unix, etc.

OTA : Acronim de la Over the air prin care se pot trimite setări sau update-uri de către operatorul de telefonie mobilă spre telefoanele mobile din reţea.

P

PCIExpress : Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCIExpress.

PCMCIA : Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCMCIA.

PIN : Acronim pentru Personal Identification Number, iar pe telefoanele mobile functioneaza ca o parola, prevenind accesul neautorizat la dispozitiv/SIM.

Pixel : Reprezinta cea mai mica parte componenta a unei imagini si reprezinta unitatea de msaura pentru rezoluția unei imagini.

POP3 : Protocol utilizat pentru recepţionarea poştei electronice.

Port : Face referire la un conector care se conectează cu un altul, stabilind astfel o legătură între 2 dispozitive.

Port infraroşu : Port de transfer de date cunoscut şi sub denumirea generică IrDa, utilizat ca standard de comunicaţie fără fir între calculator şi telefoane mobile.

PTT : (Push-To-Talk) : Este un serviciu de emisie/receptie prin intermediul telefoanelor mobile, care face posibila conversatia intre 2 persoane sau mai multe.

PUK : Cod de deblocare care se foloseşte atunci când codul PIN a fost tastat de trei ori greşit şi cartela SIM a fost blocată.

PUSH Email : Tehnologie prin care mesajele primite în contul de e-mail sunt trimise automat către telefoanele mobile ale clienţilor care utilizează servicii bazate pe această tehnologie (Blackberry sau Windows Mobile Email).

Q

Quad-band : Se referă la telefoanele mobile care sunt compatibile cu 4 benzi de frecvență (850/900/1800/1900 MHz).

qHD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 960x540 pixeli.

QHD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 2560x1440 pixeli.

R

RAM : Memoria RAM reprezintă un spaţiu temporar de lucru unde se păstrează datele şi programele pe toată durata execuţiei lor. Programele şi datele se vor pierde din memoria RAM, după ce calculatorul va fi închis, deoarece aceasta este volatilă, păstrând informaţia doar atâta timp cât calculatorul este sub tensiune.

RDS : Radio Data System este un serviciu de transmisii de date în banda FM 87,5 -108 MHz. RDS este utilizat de posturile de radio ce emit în banda FM pentru a transmite informaţii privind denumirea şi tipul programului, numele postului (ProFM, Europa FM, etc.), precum şi alte date referitoare la trafic, numele melodiei sau starea vremii.

Resetare : Se referă la revenirea la setările din fabrică din meniul telefonului, urmând ca o parte sau toate datele să fie șterse.

Rezoluție : Reprezintă modalitatea de a măsura o imagine în spațiu bidimensional. Exemplu: rezoluție HD(high definition), la 1280x720 pixeli.

Ringtone : Tonul muzical redat de telefon în momentul în care se primește un apel.

Roaming : Serviciu disponibil clienţilor de telefonie mobilă ce asigură accesul în alte reţele pe timpul călătoriilor în afara zonei de acoperire a reţelei mamă.

ROM : Acronimul pentru Read Only Memory – memorie care poate fi doar citită – este un tip de memorie nevolatilă (informaţia conţinută de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin construcţie nu permite programatorilor decât citirea unor informaţii înscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale.

RSS : Acronim pentru Rich Site Summary și este un fișier XML ce adună într-un flux articolele dorite de către un utilizator.

 
 
   
Definiții termeni F-L

F

FAQ : Acronim des întâlnit pentru construcţia englezească Frequently asked questions ce defineşte întrebările cel mai frecvent adresate despre produse sau servicii.

Firmware : Componenta software inclusă într-un echipament ce răspunde de controlul operaţiilor acestuia.

FPS : Acronimul de la frame per second sau cadre pe secundă, măsoară rezoltuia video în timp. În mod normal, 24-30 FPS sunt suficiente pentru o claritate bună a imaginii, în cazul în care sunt mai puține, imaginea se va vedea sacadată.

Frecventa : Frecventa este o mărime ce exprimă numărul de repetiţii ale unui fenomen pe durata unei secunde.Pentru undele electromagnetice cu variaţie sinusoidală sau pentru undele acustice, frecvenţa reprezintă numărul de cicluri identice (perioade de repetiţie) ce au loc pe durata unei secunde. Unitatea de măsură pentru frecventa este hertz-ul. Termenul este folosit si pentru benzile din spectrul de frecventa radio cum ar fi 900Mhz.

FTP : Pentru File Transfer Protocol, este un standard folosit pentru transferul fișierelor de pe o gazdă (cum ar fi calculatorul) pe o altă gazdă (server) folosind internetul. De regulă, nu se folosește pentru telefoane mobile deși există programe disponile și pentru acestea.

Full HD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 1920x1080 pixeli.

G

GB : Acronim pentru Gigabytes, este unitatea de măsură pentru dimensiunea unui fișier din calculator,telefon, etc. Este multiplu de byte(B), exemplu 1024 MB = 1 GB.

Gbps : acronim pentru Gigabiți pe secundă, reprezintă unitatea de măsură pentru viteza transmisiei de date. Este multiplu de bps(b), exemplu 1024 Mbps = 1 Gbps.

Geo-tag : Este funcția care, dacă GPS-ul este pornit, poate insera caracteristici cu privire la informații geografice(cum ar fi coordonatele) într-un fișier precum o fotografie, asociind-o cu locația geografică în care a fost realizată.

GPRS : Serviciul de date mobile ce asigură viteze între 56 şi 114 kbit/s.

GSM : Cel mai popular standard de telefonie mobilă ce foloseşte trei frecvenţe de bandă: 900MHz, 1800MHz si 1900MHz.

GSM900 : Reţea care operează în banda 900 MHz.

GSM1800 : Reţea care operează în banda 1800 MHz.

GSM1900 : Reţea care operează în banda 1900 MHz.

H

Handsfree : Dispozitiv cu fir sau prin unde radio ce se conectează la un telefon mobil şi permite utilizatorului de telefonie mobilă să iniţieze şi să primească apeluri fără a fi necesar să ţină telefonul în mană.

Haptics : Este o tehnologie care oferă un feedback tactil în momentul în care utilizatorul interacționează cu mediul virtual, de regulă reprezintă o vibrație.

Hard Disk : Este principalul dispozitiv de stocare-memorare permanentă a unui calculator. Tot ceea ce avem pe calculator este stocat pe hard disk, inclusiv programele care rulează pe calculator.

HD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 1280x720 pixeli.

Hot Spot : Funcția unui dispozitiv de a deveni router Wi-Fi, creându-se astfel un punct de acces ad-hoc, oferind acces la internet prin tehnologia wireless utilizatorilor din zona de acoperire.

HSDPA : Acronim pentru High-Speed Downlink Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 1.8, 3.6, 7.2 sau 14.4 Mbit/secundă.

HSPA+ : Acronim pentru High-Speed Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 21.6 Mbit/secundă.

HSUPA : Acronim pentru High-Speed Uplink Packet Access, o îmbunătăţire a reţelei 3G ce permite viteze de upload de până la 5.76 Mbit/secundă.

HTML : Acronimul pentru Hypertext Markup Language, este un standard folosit pentru crearea paginilor de internet.

I

IMAP : Acronim pentru Internet Message Access Protocol, reprezintă un protocol folosit de către clienții de email pentru descărcarea mesajelor electronice de pe server pe un dispozitiv, este o alternativă pentru POP3. Este recomandat protocolul IMAP atunci când se dorește sincronizarea căsuței de mail cu mai multe deispozitive deoarece sincronizează căsuța cu toate dispozitivele pe care este setată.

IMEI : Acronim pentru International Mobile Equipment Identity ce defineşte codul unic de identificare a unui telefon mobil. De obicei, acest cod se găseşte imprimat pe partea din spate a telefonului, după baterie. Cu ajutorul lui se poate solicita restricţionarea accesului în reţea pentru un telefon furat.

iOS : Sistemul de operare utilizat pe terminalele Apple: iPhone, iPad, iTVsi Apple Watch.

IP : Acronimul pentru Internet Protocol, este un protocol folosit pentru transmiterea pachetelor de date într-o rețea de internet. Adresa IP reprezintă practic un număr alocat fiecărui dispozitiv conectat la internet. Nu există două dispozitive cu același IP conectate la internet în același timp.

IVR : Acronim pentru Interactive Voice Response, un serviciu telefonic inteligent capabil să detecteze selecţiile făcute de utilizatorii săi prin intermediul tonurilor DTMF (prin utilizarea tastelor) şi să returneze informaţii preînregistrate.

J

J2ME: Ediţia micro a platformei Java optimizată pentru echipamentele cu resurse reduse precum telefoanele mobile.

Java: Platforma software instalată pe diferite modele de telefoane mobile ce permite rularea diferitelor aplicaţii compatibile cu limbajul de programare Java.

L

LAN: Reţea locală de calculatoare şi staţii de lucru utilizată pentru a îndeplini funcţii de comunicare şi transport a informaţiei, dar şi pentru a pune în comun diferite resurse precum imprimante, scannere sau alte echipamente.

Latime de banda : Se folosește pentru a măsura cantitatea de informații care trece printr-un canal de frecvență sau conexiune. Banda de frecvență este o parte din spectrul de frecvență, cum ar fi banda de 900 Mhz.

LCD : Acronimul pentru Liquid Crystal Display, reprezintă tehnologia folosită pentru ecranul telefoanelor mobile, monitoarelor, laptop-urilor, etc. Are un cosum redus de energie, o calitate bună a imaginilor și permite astfel ca ecranul să aibă grosimi mai reduse . Cel mai mic element al ecranului LCD este pixelul. Acesta folosește cristalele lichide pentru a afișa imaginea pe ecran. Cristalele lichide se comportă ca un obturator pentru lumina din spatele ecranului și în funcție de tensiunea generată de electrozii din interiorul monitorului, cristalele vor permite luminii să treacă prin ele sau o vor opri, determinând pixelii să redea culorile potrivite și să compună imaginea pe care o vedem pe ecran.

LED : Reprezintă o diodă semiconductoare care emite lumină atunci când este încărcată cu curent electric. Poate avea forme și culori diferite, emițând astfel lumina în culori diferite. Se folosesc prentru ecrane, tastaturi, lanterna de la telefonul mobil, etc.

Linux : Un sistem de operare gratuit de tip open-source, adică utilizatorul are acces la codul sursă și îl poate modifica după cum dorește.

Live! : Portal multimedia oferit de Vodafone prin care clienţii pot cumpăra conţinut pentru telefonul mobil: melodii, tonuri de apel, alerte sau acces la posturi TV.

Li-Ion: Reprezintă un tip de baterie reîncărcabilă pe bază de ioni de litiu.

Loudspeaker : Reprezintă difuzorul telefoanelor mobile sau a altor dispozitive.

LTE : Acronimul pentru Long Term Evolution, reprezintă cea mai nouă generație de rețele mobile adică 4G. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+).

 
 
   
Definiții termeni S-T

S

SAR : Factor specific de absorbţie ce informează despre cantitatea de energie a undelor radio emise de un radio transmiţător şi la care este expus corpul uman. Limita maximă admisă SAR este de 2.0 watt/kg.

Senzor : O componentă a unui dispozitiv care trimite datele colectate spre a fi interpretate, exemplu accelerometru, giroscop, etc.

SIM : Este un circuit integrat a cărui abreviere provine de la Subscriber Identity Module şi care conţine un număr unic de identificare, informaţii temporare referitoare la reţeaua operatorului de telefonie, o serie de servicii pentru utilizator (de exemplu, stocarea unor contacte) şi două parole: celebrele PIN şi PUK.

Smartphone : Este un termen care descrie telefoanele mobile cu funcții asemănatoare unui computer, care suportă un sistem de operare și o platformă pentru aplicații.

SMS : Acronimul pentru Short Messaging Service, permite utilizatorilor să trimită si să primească mesaje text pe telefonul mobil.

SMTP : Acronim pentru Simple Mail Transfer Protocol - unul dintre protocoalele standard de trimitere a e-mail-urilor prin intermediul internetului.

Speed Dial : Caracteristică a telefoanelor mobile care permite setarea unei taste pentru a apela automat un contact dacă este apăsat îndelung.

Stand-by time : Volumul de timp pentru care o baterie de telefon încărcată complet poate susține funcționarea telefonului, fără a iniţia sau a primi vreun apel.

Stylus : Este un instrument folosit pentru a lucra cu ecranele de tip touch screen.

SVGA : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 800 x 600 pixeli.

Symbian : Este un sistem de operare pentru smarthone-uri și a fost utilizat în mare parte pe terminalele Nokia.

T

T9 : Tehnologie de predicţie a textului introdus prin intermediul tastaturii telefonului mobil. Scopul acestei tehnologii este să ofere utilizatorilor de telefoane mobile posibilitatea de a scrie mult mai rapid orice text prin intermediul tastaturilor simplificate, specifice telefoanelor mobile.

Tastatura QWERTY : Reprezintă o configurație a literelor pe tastatură. Termenul vine de la primele 6 litere din partea stânga de pe randul de sus a unei tastaturi standard englezești și se referă la tastaturile cu o astfel de configurație. In România se folosesc astfel de tastaturi.

TCP/IP : Este prescurtarea de la Transmission Control Protocol / Internet Protocol. Suita de protocoale TCP/IP reprezintă cel mai flexibil protocol de transport disponibil și permite computerelor din întreaga lume, rulând sisteme de operare complet diferite, să comunice între ele.

Temă : Se referă la o setare din telefon ce modifică mai multe elemente simultan, cum ar fi imaginea de fundal, butoane, culori, sunete, etc.

Tethering : Reprezintă funcția telefoanelor mobile de a se comporta ca un router/modem furnizând acces la internet altor dispozitive, folosind traficul de date mobile de pe cartela SIM. Accesul poate fi oferit mai departe prin Wi-Fi sau cu un cablu de date.

Timp de convorbire : Volumul de timp pentru care o baterie de telefon încărcată complet poate să susţină convorbiri.

Touchscreen : Se referă la ecranele care răspund la atingerea cu un deget și/sau stylus.

Tri-band : Telefoane mobile care pot să funcţioneze pe trei frecvenţe GSM diferite (GSM900, GSM1800 şi GSM1900).