Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Dicționar termeni tehnici

 
Definiții termeni U-Z

U

UHD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 3840x2160 pixeli.

UMTS : Acronim pentru Universal Mobile Telecommunications System, reprezintă a treia generație de rețele mobile care permite o viteză de până la 2 Mbps.

Unitate optică: Parte componentă a unui calculator/laptop, care permite citirea și/sau scrierea CD-urilor și/sau DVD-urilor.

Upload : Se referă la încărcarea datelor de pe un dispozitiv către rețea/server de internet.

UpnP: Este o arhitectură pentru facilitarea conectării dispozitivelor (de orice tip) într-o rețea.

USB: Conector utilizat pentru transmiterea de date între calculator şi alte echipamente (modemuri, telefoane mobile).

V

VGA : Un standard pentru rezoluția camerei, video și display.Rezoluția VGA este de 640x480 pixeli.

Video call : Apelul video este o caracteristică a rețelei 3G, care permite ca doi apelanți să vorbească unul cu celălalt, în timp ce se vizualizează video in timp real. Pentru a efectua un apel video, utilizatorii trebuie să aibă telefoane 3G care acceptă această caracteristică și amândoi trebuie să fie în raza unei rețele 3G.

Vodafone Vox : Serviciul de mesagerie vocală pus la dispoziție de Vodafone Romania

Voice recognition: Caracteristica unui dispozitiv de a recunoaște comenzi vocale. Exemple: Siri, Cortana, Google Now.

Voice dialing : Apelarea vocală este o funcție pe care majoritatea telefoanelor moderne o suportă. Acesta permite utilizatorului să formeze un număr printr-o comandă vocală.

VoIP : In engleză Voice over Internet Protocol, este procesul de transmitere a apelurilor voce/video prin internet.

VPN : Acronim pentru Virtual Private Network, metodă de a conduce reţele private sau de date folosind părţi ale reţelelor publice pentru o securitate mai mare, capacitate de transfer şi tarifare.

W

WAN : Reţea de calculatoare ce se întinde pe un spaţiu larg în contrast cu o reţea locală (LAN) care se referă la o zonă restrânsă.

WAP : Acronim pentru Wireless Application Protocol, protocol standard pentru aplicaţiile care utilizează comunicaţia wireless, folosit pentru a oferi acces la internet telefoanelor mobile.

WCDMA : Este o variantă de CDMA, în care semnalul care urmează să fie transmis este „răsfirat” ca frecvență pe o lățime de bandă mai mare. W-CDMA folosește aceeași rețea de bază ca și GSM 2G, rețea răspândită în întreaga lume, permițând o funcționalitate duală, în paralel cu funcționalitatea GSM/EDGE și a altor metode din cadrul UMTS.

Wi-Fi : Termen ce defineşte o populară tehnologie fără fir folosită intens în prezent ce utilizează standardul IEEE 802.11.

Wireless : Orice metodă de comunicaţie care nu utilizează fire.

WLAN : Reţea locală fără fir.

WML : Acronim pentru Wireless Markup Language, un limbaj de programare bazat pe XML, creat pentru a fi posibilă prezentarea/utilizarea unui conţinut de text şi a unor interfeţe specifice device-urilor mobile. Iniţial a fost creat pentru device-uri mobile cu banda îngustă, iar în timp a evoluat pentru a face parte din WAP 2.0.

WWN : Acronim pentru World Wide Number, facilitează accesul global la serviciile companiilor multinaţionale, conectând utilizatorul cu reprezentanţele locale ale acestora prin simpla tastare, de pe telefonul mobil, a numelui lor, în locul numărului.

Z

Zoom Digital : Este o caracteristică a zoom-ului existent în camerele foto care fac ca un obiect să apară mai aproape decât este în realitate. Calitatea imaginii se reduce astfel.

Zoom Optic : Este o caracteristică a zoom-ului existent în camerele foto care fac ca un obiect să apară mai aproape decât este în realitate, fără a degrada calitatea imaginii.