Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Definiții termeni M-R

M

Mass Storage mode : Reprezintă un mod prin care telefoanele mobile se pot conecta la portul usb al unui calculator fără a avea nevoie de drivere speciale pentru a fi recunoscute de acesta. În acest mod, memoria telefoanelor este văzută ca memoria unui stick usb.

MB : Acronim pentru Megabyte, este unitatea de măsură pentru dimensiunea unui fișier din calculator,telefon, etc. Este multiplu de byte, 1024 KB = 1 MB.

Mbps : Acronim pentru Megabiți pe secundă, reprezintă unitatea de măsură pentru viteza transmisiei de date, este multiplu de bps. Exemplu 1024 Kbps=1 Mbps.

Megapixel : Este unitatea care măsoară rezoluția imaginii și o caracteristică a aparatelor foto . 1 Megapixel este format dintr-un milion de pixeli.

Memorie Flash : O memorie electronică, de calculator (sau alt aparat cu memorie), nevolatilă (în care datele persistă și fără alimentare cu energie electrică) și care la nevoie poate fi ștearsă și reprogramată (reîncărcată cu date).

MHz (Megahertz) : Este unitatea de masura pentru diferite tipuri de frecventa(radio, audio)

MMS: Acronim pentru "Serviciul de mesaje multimedia" ce permite trimiterea de mesaje cu conținut multimedia precum fotografii, fișiere audio și text.

Mod avion : este o setare care oferă o modalitate rapidă de a dezactiva toate comunicațiile wireless/radio. Comunicațiile wireless includ Wi-Fi, bandă largă mobilă, Bluetooth, GPS, NFC și toate celelalte tipuri de comunicații fără fir.

Modem : Dispozitiv conectat la laptop sau desktop cu ajutorul căruia utilizatorii pot accesa internetul.

MSISDN : Număr unic de identificare a unui abonat într-o reţea GSM.

mAh : unitate de măsură, miliamper pe oră, se folosește pentru măsurarea capacității bateriei telefoanelor mobile sau a camerelor foto, etc.

N

Network capacity : reprezintă cantitatea de trafic(apeluri primite/efectuate,Sms trimise/permite, conexiuni de date) pe care le poate suportă o rețea într-un anumit timp.

Network coverage : reprezintă arealul geografic acoperit de rețeaua unui furnizor de servicii, zonă în care utilizatorii pot să își folosească telefoanele.

NFC : este acronimul de la Near Field Communication, reprezintă o gamă de frecvențe wireless care permite schimbul de informații între dispozitive aflate la maxim 10 cm distanță.

O

OEM : acronim pentru Original Equipment Manufacturer, face referire la produsele branduite, adică fabricate de o companie și vândute sub numele altei companii.

OLED : Acronimul de la Organic Light-Emitting Diode, reprezinta o tehnologie folosita pentru ecranul dispozitivelor. Este practic o folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor.

OS : Acronimul pentru Operating System si face referire la sistemul de operare de pe un anumit dispozitiv, cum ar fi Android, iOS, Blackberry OS, Microsoft Windows, Linux, Unix, etc.

OTA : Acronim de la Over the air prin care se pot trimite setări sau update-uri de către operatorul de telefonie mobilă spre telefoanele mobile din reţea.

P

PCIExpress : Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCIExpress.

PCMCIA : Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCMCIA.

PIN : Acronim pentru Personal Identification Number, iar pe telefoanele mobile functioneaza ca o parola, prevenind accesul neautorizat la dispozitiv/SIM.

Pixel : Reprezinta cea mai mica parte componenta a unei imagini si reprezinta unitatea de msaura pentru rezoluția unei imagini.

POP3 : Protocol utilizat pentru recepţionarea poştei electronice.

Port : Face referire la un conector care se conectează cu un altul, stabilind astfel o legătură între 2 dispozitive.

Port infraroşu : Port de transfer de date cunoscut şi sub denumirea generică IrDa, utilizat ca standard de comunicaţie fără fir între calculator şi telefoane mobile.

PTT : (Push-To-Talk) : Este un serviciu de emisie/receptie prin intermediul telefoanelor mobile, care face posibila conversatia intre 2 persoane sau mai multe.

PUK : Cod de deblocare care se foloseşte atunci când codul PIN a fost tastat de trei ori greşit şi cartela SIM a fost blocată.

PUSH Email : Tehnologie prin care mesajele primite în contul de e-mail sunt trimise automat către telefoanele mobile ale clienţilor care utilizează servicii bazate pe această tehnologie (Blackberry sau Windows Mobile Email).

Q

Quad-band : Se referă la telefoanele mobile care sunt compatibile cu 4 benzi de frecvență (850/900/1800/1900 MHz).

qHD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 960x540 pixeli.

QHD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 2560x1440 pixeli.

R

RAM : Memoria RAM reprezintă un spaţiu temporar de lucru unde se păstrează datele şi programele pe toată durata execuţiei lor. Programele şi datele se vor pierde din memoria RAM, după ce calculatorul va fi închis, deoarece aceasta este volatilă, păstrând informaţia doar atâta timp cât calculatorul este sub tensiune.

RDS : Radio Data System este un serviciu de transmisii de date în banda FM 87,5 -108 MHz. RDS este utilizat de posturile de radio ce emit în banda FM pentru a transmite informaţii privind denumirea şi tipul programului, numele postului (ProFM, Europa FM, etc.), precum şi alte date referitoare la trafic, numele melodiei sau starea vremii.

Resetare : Se referă la revenirea la setările din fabrică din meniul telefonului, urmând ca o parte sau toate datele să fie șterse.

Rezoluție : Reprezintă modalitatea de a măsura o imagine în spațiu bidimensional. Exemplu: rezoluție HD(high definition), la 1280x720 pixeli.

Ringtone : Tonul muzical redat de telefon în momentul în care se primește un apel.

Roaming : Serviciu disponibil clienţilor de telefonie mobilă ce asigură accesul în alte reţele pe timpul călătoriilor în afara zonei de acoperire a reţelei mamă.

ROM : Acronimul pentru Read Only Memory – memorie care poate fi doar citită – este un tip de memorie nevolatilă (informaţia conţinută de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin construcţie nu permite programatorilor decât citirea unor informaţii înscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale.

RSS : Acronim pentru Rich Site Summary și este un fișier XML ce adună într-un flux articolele dorite de către un utilizator.