Se încarcă...

Asistență

Înapoi

Definiții termeni F-L

F

FAQ : Acronim des întâlnit pentru construcţia englezească Frequently asked questions ce defineşte întrebările cel mai frecvent adresate despre produse sau servicii.

Firmware : Componenta software inclusă într-un echipament ce răspunde de controlul operaţiilor acestuia.

FPS : Acronimul de la frame per second sau cadre pe secundă, măsoară rezoltuia video în timp. În mod normal, 24-30 FPS sunt suficiente pentru o claritate bună a imaginii, în cazul în care sunt mai puține, imaginea se va vedea sacadată.

Frecventa : Frecventa este o mărime ce exprimă numărul de repetiţii ale unui fenomen pe durata unei secunde.Pentru undele electromagnetice cu variaţie sinusoidală sau pentru undele acustice, frecvenţa reprezintă numărul de cicluri identice (perioade de repetiţie) ce au loc pe durata unei secunde. Unitatea de măsură pentru frecventa este hertz-ul. Termenul este folosit si pentru benzile din spectrul de frecventa radio cum ar fi 900Mhz.

FTP : Pentru File Transfer Protocol, este un standard folosit pentru transferul fișierelor de pe o gazdă (cum ar fi calculatorul) pe o altă gazdă (server) folosind internetul. De regulă, nu se folosește pentru telefoane mobile deși există programe disponile și pentru acestea.

Full HD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 1920x1080 pixeli.

G

GB : Acronim pentru Gigabytes, este unitatea de măsură pentru dimensiunea unui fișier din calculator,telefon, etc. Este multiplu de byte(B), exemplu 1024 MB = 1 GB.

Gbps : acronim pentru Gigabiți pe secundă, reprezintă unitatea de măsură pentru viteza transmisiei de date. Este multiplu de bps(b), exemplu 1024 Mbps = 1 Gbps.

Geo-tag : Este funcția care, dacă GPS-ul este pornit, poate insera caracteristici cu privire la informații geografice(cum ar fi coordonatele) într-un fișier precum o fotografie, asociind-o cu locația geografică în care a fost realizată.

GPRS : Serviciul de date mobile ce asigură viteze între 56 şi 114 kbit/s.

GSM : Cel mai popular standard de telefonie mobilă ce foloseşte trei frecvenţe de bandă: 900MHz, 1800MHz si 1900MHz.

GSM900 : Reţea care operează în banda 900 MHz.

GSM1800 : Reţea care operează în banda 1800 MHz.

GSM1900 : Reţea care operează în banda 1900 MHz.

H

Handsfree : Dispozitiv cu fir sau prin unde radio ce se conectează la un telefon mobil şi permite utilizatorului de telefonie mobilă să iniţieze şi să primească apeluri fără a fi necesar să ţină telefonul în mană.

Haptics : Este o tehnologie care oferă un feedback tactil în momentul în care utilizatorul interacționează cu mediul virtual, de regulă reprezintă o vibrație.

Hard Disk : Este principalul dispozitiv de stocare-memorare permanentă a unui calculator. Tot ceea ce avem pe calculator este stocat pe hard disk, inclusiv programele care rulează pe calculator.

HD : Rezoluția unor ecrane, fotografii sau videoclipuri cu 1280x720 pixeli.

Hot Spot : Funcția unui dispozitiv de a deveni router Wi-Fi, creându-se astfel un punct de acces ad-hoc, oferind acces la internet prin tehnologia wireless utilizatorilor din zona de acoperire.

HSDPA : Acronim pentru High-Speed Downlink Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 1.8, 3.6, 7.2 sau 14.4 Mbit/secundă.

HSPA+ : Acronim pentru High-Speed Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 21.6 Mbit/secundă.

HSUPA : Acronim pentru High-Speed Uplink Packet Access, o îmbunătăţire a reţelei 3G ce permite viteze de upload de până la 5.76 Mbit/secundă.

HTML : Acronimul pentru Hypertext Markup Language, este un standard folosit pentru crearea paginilor de internet.

I

IMAP : Acronim pentru Internet Message Access Protocol, reprezintă un protocol folosit de către clienții de email pentru descărcarea mesajelor electronice de pe server pe un dispozitiv, este o alternativă pentru POP3. Este recomandat protocolul IMAP atunci când se dorește sincronizarea căsuței de mail cu mai multe deispozitive deoarece sincronizează căsuța cu toate dispozitivele pe care este setată.

IMEI : Acronim pentru International Mobile Equipment Identity ce defineşte codul unic de identificare a unui telefon mobil. De obicei, acest cod se găseşte imprimat pe partea din spate a telefonului, după baterie. Cu ajutorul lui se poate solicita restricţionarea accesului în reţea pentru un telefon furat.

iOS : Sistemul de operare utilizat pe terminalele Apple: iPhone, iPad, iTVsi Apple Watch.

IP : Acronimul pentru Internet Protocol, este un protocol folosit pentru transmiterea pachetelor de date într-o rețea de internet. Adresa IP reprezintă practic un număr alocat fiecărui dispozitiv conectat la internet. Nu există două dispozitive cu același IP conectate la internet în același timp.

IVR : Acronim pentru Interactive Voice Response, un serviciu telefonic inteligent capabil să detecteze selecţiile făcute de utilizatorii săi prin intermediul tonurilor DTMF (prin utilizarea tastelor) şi să returneze informaţii preînregistrate.

J

J2ME: Ediţia micro a platformei Java optimizată pentru echipamentele cu resurse reduse precum telefoanele mobile.

Java: Platforma software instalată pe diferite modele de telefoane mobile ce permite rularea diferitelor aplicaţii compatibile cu limbajul de programare Java.

L

LAN: Reţea locală de calculatoare şi staţii de lucru utilizată pentru a îndeplini funcţii de comunicare şi transport a informaţiei, dar şi pentru a pune în comun diferite resurse precum imprimante, scannere sau alte echipamente.

Latime de banda : Se folosește pentru a măsura cantitatea de informații care trece printr-un canal de frecvență sau conexiune. Banda de frecvență este o parte din spectrul de frecvență, cum ar fi banda de 900 Mhz.

LCD : Acronimul pentru Liquid Crystal Display, reprezintă tehnologia folosită pentru ecranul telefoanelor mobile, monitoarelor, laptop-urilor, etc. Are un cosum redus de energie, o calitate bună a imaginilor și permite astfel ca ecranul să aibă grosimi mai reduse . Cel mai mic element al ecranului LCD este pixelul. Acesta folosește cristalele lichide pentru a afișa imaginea pe ecran. Cristalele lichide se comportă ca un obturator pentru lumina din spatele ecranului și în funcție de tensiunea generată de electrozii din interiorul monitorului, cristalele vor permite luminii să treacă prin ele sau o vor opri, determinând pixelii să redea culorile potrivite și să compună imaginea pe care o vedem pe ecran.

LED : Reprezintă o diodă semiconductoare care emite lumină atunci când este încărcată cu curent electric. Poate avea forme și culori diferite, emițând astfel lumina în culori diferite. Se folosesc prentru ecrane, tastaturi, lanterna de la telefonul mobil, etc.

Linux : Un sistem de operare gratuit de tip open-source, adică utilizatorul are acces la codul sursă și îl poate modifica după cum dorește.

Live! : Portal multimedia oferit de Vodafone prin care clienţii pot cumpăra conţinut pentru telefonul mobil: melodii, tonuri de apel, alerte sau acces la posturi TV.

Li-Ion: Reprezintă un tip de baterie reîncărcabilă pe bază de ioni de litiu.

Loudspeaker : Reprezintă difuzorul telefoanelor mobile sau a altor dispozitive.

LTE : Acronimul pentru Long Term Evolution, reprezintă cea mai nouă generație de rețele mobile adică 4G. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+).